ADIGURU KRAF SERAMIK

V.N Ramadas a/l Vengdasalam

Nama : V.N Ramadas a/l Vengdasalam
Bidang Kraf : Hasil Tanah
Adiguru Kraf : Seramik
Negeri : Selangor
Tarikh Lahir : 25 Ogos 1951
Lantikan Adiguru Kraf : Tahun 2012

Beliau juga tidak lokek menurunkan kemahiran kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi perusahaan kraf seramik India


PENGENALAN

Encik Ramadas dilahirkan pada 25 Ogos 1951 dan merupakan anak jati Kuala Selangor dan menerima pendidikan sehingga tingkatan lima. Beliau mula bergiat aktif dalam pembuatan seramik India ketika berusia 25 tahun. Kemahiran yang dimiliki diwarisi daripada ayahnya yang merupakan pakar dalam pembuatan seramik India dan kini telah diturunkan kepada salah seorang anaknya untuk mewarisi kemahiran tersebut.

PENGIKTIRAFAN DAN PENCAPAIAN ADIGURU

Produk seramik India yang dihasilkan beliau sering menjadi ikutan oleh tukang kraf seramik India setempat. Antara produk yang menjadi ikutan adalah seperti labu air, buyung air dan buyung kontemporari (hiasan). Kini, Encik Ramadas sentiasa mendapat tempahan dari seorang pemborong yang membekalkan seramik India ke Negeri Sembilan, Johor dan Melaka.

Encik Ramadas bukan sahaja menggunakan kaedah tradisional di dalam pembuatan seramik India ini malah menggunakan alatan moden dalam proses pembuatan supaya dapat mempertingkatkan lagi proses kerja di samping menjaga kualiti produk. Kraftangan Malaysia memberi bantuan berupa mesin pemutar atau roda pemutar (Potter’s Wheel) untuk mempertingkatkan lagi kualiti dan kuantiti seramik India yang dihasilkan oleh beliau.

DAYA KREATIVITI DAN INOVASI

Kemahiran yang beliau miliki sangat dikagumi oleh masyarakat setempat sehingga beliau pernah menerima beberapa pengiktirafan seperti Anugerah Usahawan oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) pada tahun 1982 dan turut menerima Anugerah Tukang Ulung sempena Hari Kraf Kebangsaan pada tahun 2011. Pada tahun 2012, beliau telah dilantik menjadi Adiguru Kraf Seramik India oleh Kraftangan Malaysia bagi menghargai sumbangannya.

GALERI

VIDEO