Adiguru Kraf Sulaman Kelingkan

Nik Rahimah binti Nik Idris

Nama : Nik Rahimah binti Nik Idris
Bidang Kraf : Tekstil
Adiguru Kraf : Sulaman Kelingkan
Negeri : Kelantan
Tarikh Lahir : 22 September 1941
Lantikan Adiguru Kraf : Tahun 2013

Kepakaran beliau dalam menghasilkan sulaman kelingkan telah membawa beliau tinggal di Istana Kelantan apabila Al-Marhumah Raja Perempuan Zainab II telah melantik beliau sebagai tukang jahit Istana


PENGENALAN

Puan Hajah Nik Rahimah Binti Nik Idris dilahirkan pada 22 September 1941 di Kota Bharu, Kelantan. Beliau berkemahiran dalam bidang kraf sulaman kelingkam yang dipelajari daripada warisan ibunya sejak tahun 1956 dan mula bergiat aktif dalam bidang jahitan dan sulaman ketika berumur 15 tahun.

DAYA KREATIVITI DAN INOVASI

Sepanjang penglibatan dalam Seni Kraf Sulaman, beliau tidak pernah jemu untuk meneruskan dan mengekalkan produk kraf warisan ini. Cucu dan cicit beliau membantu mencari ilham dalam meningkatkan teknik-teknik yang terkini mengenai bidang sulaman. Beliau amat menitikberatkan seni kraf sulaman kelingkam kerana ia adalah warisan seni diraja yang diwarisi sejak dari nenek moyang beliau lagi.

Antara corak-corak kemahiran yang beliau hasilkan ialah sulaman kelingkam, tekatan paku-paku, sulaman ayak, jahitan manik, jahitan pakaian, smoking (jahitan bunga), kaitan (jarum satu dan jarum dua) dan peralatan singgah sana Diraja Kelantan. Peralatan yang digunakan untuk menyiapkan sulaman kelingkam ini antaranya seperti pemidang kayu, kelingkam, jarum, benang mentah, tali pengikat, kain regang, kain penutup dan mentol lampu.

PENCAPAIAN

Pada tahun 1960an, beliau mula berkhidmat sebagai tukang jahit untuk Raja Perempuan Kelantan iaitu Al-Marhumah Raja Perempuan Zainab II sehinggalah baginda mangkat. Ketika berkhidmat bersama baginda, Puan Hajah Nik Rahimah sentiasa mengikuti baginda dan pernah tinggal di istana Negara sewaktu baginda menjadi Raja Permaisuri Agong. Beliau juga menjadi tukang jahit terutamanya menjahit manik dan labuci untuk pakaian Permaisuri Kelantan seterusnya iaitu Permaisuri Tengku Anis.

Di atas kesungguhan dan dedikasi Puan Hajah Nik Rahimah berjuang dalam mempertahankan seni kraf sulaman kelingkam ini, Kraftangan Malaysia telah melantik beliau sebagai Adiguru Kraf Sulaman pada tahun 2013. Beliau juga telah menerima pengiktirafan daripada “1st Ceremony For Commemoration Of The Asian Human Leaving Treasures” di Manila, Filipina pada tahun 2014.

GALERI

Video