ADIGURU KRAF TENUNAN SIAMBITAN

Pandian binti Sulaiman

Nama : Pandian binti Sulaiman
Bidang Kraf : Tekstil
Adiguru Kraf : Tenunan Siambitan
Negeri : Sabah
Tarikh Lahir : 17 April 1950
Lantikan Adiguru Kraf : Tahun 2006

Motif-motif yang dihasilkan beliau adalah berkisar kepada kehidupan seharian masyarakat Irranun


PENGENALAN

Sejak dari dahulu lagi masyarakat Iranun yang menetap di sekitar Kota Belud pandai dalam menghasilkan pelbagai kerja tangan seperti menenun, menyulam dan bermain alat muzik. Uniknya hasil kerja tangan masyarakat Irranun ini bukan sahaja untuk kegunaan sendiri tetapi juga untuk memenuhi keperluan suku kaum lain seperti orang Bajau dan orang Dusun. Kampung Rampayan Laut yang terletak lebih kurang 30 km dari pekan Kota Belud, antara perkampungan kaum Iranun yang terkenal dengan hasil tenunan Sambitan.

Salah seorang penenun sambitan yang terkenal iaitu Puan Hajah Pandian binti Haji Sulaiman. di antara tokoh tenunan sambitan yang disegani di sini. Dilahirkan pada 17 April 1950 dan beliau telah mula belajar menenun daripada nenek dan ibunya ketika masih usia kanak-kanak. Ketika itu anak-anak perempuan diajar dengan pelbagai seni kemahiran seperti menjahit, menenun, menganyam dan semua yang berkaitan dengan urusan rumah tangga.

DAYA KREATIVITI DAN INOVASI

Selain daripada menenun, Puan Pandian mahir menganyam tikar berhias (tipo selisir) , menyulam manik dan langkit. Isteri dan ibu kepada tujuh orang anak ini memanfaatkan bakat dan kreativiti yang dipelajari bagi membantu menampung pendapatan keluarga. Setiap hujung minggu beliau membawa hasil kerja tangan ke pasar tamu di pekan Kota Belud untuk diniagakan.

Bagi memastikan seni kemahiran yang menjadi kebanggaan kaum Iranun ini terus berkembang, Hajah Pandian memberikan latihan dan bimbingan menenun kepada beberapa orang remaja lepasan sekolah yang tinggal berhampiran dengan rumah beliau. Rumah beliau dijadikan sebagai bengkel melatih penenun muda yang berminat. Usaha murni beliau ini mendapat perhatian dan pihak kerajaan. Beliau menerima bantuan dari Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk membina sebuah bengkel yang lebih selesa dan boleh menampung lebih ramai pelatih.

DAYA KREATIVITI DAN INOVASI

Puan Hajah Pandian juga sentiasa dijemput untuk mengadakan demonstrasi dan menyertai pameran di Sabah dan di Kuala Lumpur. Kehebatan beliau menenun turut mendapat liputan pihak media. Pada tahun 2006 beliau telah dipilih untuk menyertai Skim Perantisan Kraf Warisan iaitu satu program anjuran Kraftangan Malaysia yang bertujuan meneydiakan kumpulan pelapis dalam bidang-bidang kraf warisan termasuk tenunan sambitan.

Bagi menghargai sumbangan besar Puan Hajah Pandian Sulaiman dalam tenunan sambitan, pada tahun 2006 Kraftangan Malaysia telah melantik beliau sebagai ADIGURU KRAF TENUNAN SAMBITAN.

GALERI


Video