Adiguru Kraf Serunai

Che Isa bin Samad

Nama : Che Isa bin Samad
Bidang Kraf : Aneka Kraf
Adiguru Kraf : Serunai
Negeri : Kelantan
Tarikh Lahir  : 11 Mei 1948
Lantikan Adiguru Kraf : Tahun 1997

Wak Isa mempelajari teknik pembuatan serunai daripada bapa saudaranya sejak berusia 10 tahun


PENGENALAN

Serunai merupakan pelengkap kepada peralatan muzik tradisional. Encik Isa bin Samad yang lebih mesra dengan panggilan Pak Isa di antara pemain dan pembuat serunai yang disegani terutama oleh masyarakat setempat. Dilahirkan pada tahun 1943, di Kampong Kebakat, Wakaf Baru, Kota Bharu, Kelantan.

Beliau mewarisi kebolehan bermain dan membuat serunai daripada ayahnya. Sejak kecil lagi beliau telah mula memegang dan belajar meniup serunai. Pernah mendapat pendidikan formal di Sekolah Rendah Manek Tumpat, Kelantan. Ketika beliau meningkat dewasa, beliau telah mahir meniup dan membuat serunai.

KETOKOHAN DAN KEPIMPINAN

Di samping menyertai pertandingan beliau juga mengajar warisan ini kepada dua orang anaknya yang kini mahir di dalam bermain alat muzik lainnya seperti rebab, gendang, gong, gedombak dan pelbagai barangan muzik lainnya.

Kejayaan dan kemahiran beliau sering mendapat liputan dari media massa tempatan dan stesen televisyen. Beliau juga pernah dihantar ke Perancis selama 3 bulan setengah untuk demonstrasi meniup serunai.

Di samping menjaga kemerduan alunan serunai, Encik Isa turut menitik beratkan penampilan serunai yang ditiupnya. Oleh yang demikian beliau membuat dan mengukir sendiri alat muzik tradisional ini dengan menggunakan kreativiti seninya yang tersendiri.

SUMBANGAN TOKOH KEPADA INDUSTRI KRAF DAN MASYARAKAT

Selain daripada menghasilkan serunai beliau turut tersohor sebagai pemain alat muzik tradisional yang disegani di negeri Kelantan malah di seluruh negara.

Kemahiran beliau adalah :
i.   Boleh membuat dan bermain serunai.
ii.  Berkebolehan bermaian rebab, gong, gendang dan gedombak.

Sepanjang penglibatan beliau di dalam kerjaya seni ini, beliau telah menyertai pelbagai aktviti, pertandingan dan persembahan yang diadakan dan telah menerima beberapa penghargaan dari pihak tertentu. Antara pencapaian beliau ialah :

i.   Pernah menyertai Pertandingan Serunai anjuran Lembaga Penggalakan Pelancong Malaysia dan berjaya menjadi johan (1994 – 1997).
ii.  Memenangi Pertandingan Budaya peringkat negeri anjuran Tan Sri Mubin Sheppard (1997).
iii.   Penerima sijil daripada Yang Dipertuan Agong dengan gelaran Kebudayaan Sri Setia (1971).

Kemahiran Encik Isa bermain dan menghasilkan alat muzik tradisional telah berjaya memartabatkan seni warisan bangsa ini. Pada tahun 1997 Kraftangan Malaysia melantik beliau sebagai Adiguru Kraf Serunai bagi menghargai bakat dan kemahirannya.

GALERI


Video